Geschiedenis

De wensballonen werden al honderden jaren geleden voor het eerst gebruikt door legers.  Het Thaise leger gebruikte de wensballon om signalen door te geven

Dit gebruik werd later overgenomen door het gewone volk, echter gebruikte deze de vliegende lantaarn om wensen naar de hemel te sturen. Hieraan ontleent de wensballon ook zijn naam.

In het noorden van Thailand word de wensballon Khoom Loy genoemd en gebruikt tijdens spirituele rituelen

Tijdens het Yipeng Lantaarn festival, ook bekend als het festival van licht, worden heel veel wensballonnen gebruikt Dit festival wordt ieder jaar gehouden in Chiang Mai tijdens de volle maan in de 12de maanmaand van de boeddhistische kalender

De weg naar Nederland

Door het tourisme is het gerbruik van het oplaten van wensballonnen ook in ons land bekend geworden. En ook steeds vaker zag je in ons land een wensballon voorbij drijven. Omdat veel mensen niet wisten wat het was dacht men vaak een ufo te zien. De naam ufoballon was geboren.

Verbod

In 2009 was de wensballon razend populair en was zelfs te vinden in de schappen van de action. De brandweer was minder blij met deze trend nadat bleek dat enkele branden veroorzaakt zouden zijn door de wensballon.

Ook de gebruikte materialen zouden schadelijk zijn voor vee en het milieu.

Uiteindelijk kwam er een totaal verbod op de verkoop van de wensballon in ons land. Door de VWA en andere instanties werden er nieuwe eisen gesteld aan de wensballon die het gebruik van de ballon veiliger zouden maken. Ook de gebruikte materialen mochten geen gevaar meer vormen voor de Nederlandse veestapel en schadelijk zijn voor het milieu.

Eind 2010 werd het verbod opgeheven voor de nieuwe generatie wensballonnen. Deze wensballonnen zijn voorzien van een duidelijke Nederlandse gebruikaanwijzing. Ook de brander is dieper in de ballon geplaatst en ook de gebruikte materialen vormen geen gevaar voor het milieu.

OPGELET

Momenteel worden er nog steeds slechte wensballonnen aangeboden tegen lage prijzen. Bij deze ballonnen dient men bv nog zelf de brander te monteren e.d. Of drupt de brander als een kaars na het aansteken Ook loopt er momenteel een onderzoek door de VWA naar het gebruik van asbesttouw !!!

Laat u dus niet verleiden door deze ogenschijnlijke mooie aanbiedingen.